Komínový tah

Za určitých okolností může být v komínu opačný tah = podtlak. V takovém případě vzduch z komína chce proudit opačně: do místnosti. Může to být způsobeno změnou počasí nebo nízkým tlakem v místnosti. V tomto případě se musíte pokusit změnit tah v komínu zapálením kousku novin dále od topeniště, např. ve vymetacích dvířkách. Nízký tlak v místnosti lze vyrovnat i otevřením okna.

Podpalovače
Podpalovače jsou jednoduchý a efektivní prostředek k zapalování ohně. Je třeba je používat v souladu s návodem k používání.  

Pilinové brikety

Jejich použití v kamnech a krbových vložkách Jøtul

Co jsou pilinové brikety?
Tento typ briket je vyráběn slisováním dřevěných pilin do malých kostek nebo válců. Pilinové brikety váží od 0.2 kg do 1 kg / ks. Do pilin by neměla být přidávána žádná pojiva. Piliny by se měly spojit samy při lisování díky přírodnímu ligninu. Jejich výhřevnost  se velmi liší v závislosti na druhu a kvalitě pilin a na způsobu výroby.

Jak se polinové brikety používají?
Pilinové brikety se používají více méně jako dřevěná polena. Výhodou briket je, že jsou kompaktní a mají nízkou vlhkost v porovnání s běžně užívaným dřevem. Výsledkem je, že většina briket hoří o mnoho rychleji a intenzivněji než dřevo. Proto by se mělo do topeniště přikládat menší množství než u dřeva. Dále by se při jejich používání neměl úplně uzavírat přívod vzhuchu – mohlo by dojít k náhlému vznícení nespálených plynů.

Kolik briket je možno přiložit?
Protože pilinové brikety se svou výhřevností a kvalitou mohou výrazně lišit, musíte si sami vyzkoušet potřebné množství. Můžete začít s 1 kg a toto množství po vyzkoušení postupně zvyšovat. Je třeba dodržovat bezpečnostní zásady a zabránit případnému přetopení kamen.


Přetopení

Mnoho lidí přetápí kamna, když zatopí ve studené místnosti a chtějí mít teplo co nejrychleji.  Přetápění může poškodit topeniště i kouřovody a především způsobit požár. Pokud máte smaltovaná kamna, může dojít k poškození smaltu, pokud kamna rozpálíte dočervena. Šrouby se zapečou a těsnění odpadne. Dochází k uvolnění a zohýbání vnitřních desek a k popraskání pláště. Kamna pak mají nekontrovatelný přísun vzduchu. Přetopení kamen má za následek ztrátu garance.


Normální hoření
Plameny, které vidíte v topeništi jsou hořící plyny. I když postupně téměř uhasnou, vzniklé dřevěné uhlí žhne po dlouhou dobu.  Suché tvrdé dřevo hoří      a žhne dlouho. Měkké dřevo z rychle rostoucích stromů rychle vzplane a také rychleji přestane žhnout. Normální oheň hoří postupně s přikládáním cca každé 2 hodiny. Množství dřeva by nemělo vyplnit více než 2/3 topeniště.